Forum portalu dzieckokrzywdzone.pl

Portal wiedzy o problemie krzywdzenia dzieci.

Nie jesteś zalogowany.

#1 2008-01-22 15:11:43

ghi123
Nowy użytkownik

wyrodne dzieci?

"...Syn lub córka znęcający się nad rodzicami może zamienić życie rodzinne w prawdziwe piekło. I prawie we wszystkich przypadkach największą ofiarą jest matka. Tak twierdzi Teresa Gisbert, prokurator zajmująca się sprawami nieletnich w sądzie najwyższym Walencji. I zwraca uwagę na fakt, jaki potwierdzają dane hiszpańskiej Prokuratury Generalnej: – Odnotowujemy coraz więcej doniesień dotyczących przemocy domowej, gdzie sprawcami są nastolatki.
Chociaż nie dysponujemy dokładnymi statystykami o znęcaniu się nad rodziną, wiadomo jednak, że w 2006 roku złożono ponad 6 tys. skarg rodziców przeciwko dzieciom. Te zgłoszenia dotyczyły jednak wyłącznie poważnych przypadków, kiedy w grę wchodziło użycie przemocy fizycznej. Pytani przez nas eksperci (psychologowie i pedagodzy) uważają, iż ta liczba to jedynie 10 procent wszystkich przypadków maltretowania. Wynika z tego, że ponad 60 tys. hiszpańskich nastolatków w taki czy inny sposób znęca się nad swoimi rodzicami.
Prokurator Teresa Gisbert zastrzega, że "nie jest to nowe zjawisko, jednak teraz ludzie traktują doniesienie do prokuratury jako możliwość, której dawniej nawet nie brali pod uwagę". Zgłoszenia ujawniają szeroki wachlarz rozmaitych sposobów znęcania się nad rodziną: w niektórych przypadkach zagrożone jest nawet życie rodziców lub rodzeństwa. Istnieją także inne sposoby maltretowania, takie jak obelgi, molestowanie seksualne, kradzież pieniędzy, ucieczka z domu, niszczenie mienia, zamienianie domu w hotel, gdzie znajomi młodego człowieka urządzają burdy, znęcanie się psychiczne (szczególnie popularne w wykonaniu dziewcząt). Wszystkie te zachowania potrafią zburzyć spokój całej rodziny.

Zdarza się, że gdy zrozpaczeni rodzice składają skargę na własne dziecko, mają ogromne poczucie winy i wychowawczej porażki. – Wielu z nich zgłasza się do prokuratury tylko po to, by prześladowca nie zrobił krzywdy swemu rodzeństwu – mówi pani Gisbert.

Javier Urra, psycholog sądowy, były obrońca nieletnich i autor książki "El pequeno dictador" (hiszp. Mały dyktator) wskazuje na trudności, jakie wielu rodziców ma z wyrobieniem sobie autorytetu u dzieci. Często dorośli nie potrafią powiedzieć "nie" wtedy, gdy jest to konieczne, nie umieją zwalczyć wrodzonego egoizmu dziecka, pokazać mu, że w domu każdy ma jakieś obowiązki, ani wpoić mu określonych wartości..."

i jak myslicie - tylko w tej Hiszpanii tak ? wink jest chyba coraz gorzej, co? zawsze i wszędzie chodzi o to stawianie granic, a to nie takie oczywiste, gdzie te granice. A Wy - skąd wiecie gdzie je stawiać?

#2 2008-01-22 23:00:55

niewidzialna85
Użytkownik

Re: wyrodne dzieci?

Jeśli się tak zastanowić to ja w stawianiu granic "działam po omacku". Bardzo często zdaję się na własną intuicję. chociaż wiem też mniej więcej z psychologii jak to jest z tymi granicami.
z praktyki np. nauczyłam się, że nie należy dziecku na wszystko pozwalać. i jeśli już stosuje sie zakazy i kary to należy być w tym konsekwentnym.
wiele razy słyszałam wypowiedzi typu: " dostałam wczoraj karę na kompa. tata mi ją dał. ale jak tata wychodzi do pracy to mama przymyka oko na to, że znów siedzę przy kompie (mimo zakazu). w zasadzie to mnie te kary nic nie obchodzą bo i tak wiem, że mogę robić co chcę".
to jest historia autentyczna. słyszałam ją kiedyś na przystanku autobusowym. rozmawiały ze sobą trzy nastolatki.
i tak myślę, że oprócz jasnego postawienia sprawy, pokazania dziecku co może a co nie będzie tolerowane, ważne jest, by za słowami szły czyny. bo rzeczywiście- dziecko ma tendencję do sprawdzania co mu wolno. jeśli nie będzie w naszym postępowaniu konsekwencji to bardzo możliwe jest, że dziecko "wejdzie nam w końcu na głowę".
poza tym- obecnie kiepsko jest z autorytetem. może to wina rodziców, może braku rozmowy i czasu dla dzieci, może wpływu mediów i mówieniu tylko i wyłącznie o prawach dzieci i pomijanie przy tym praw rodziców i obowiązków.
nie wiem. wiem jedno- jeszcze raz sprawdza się moje zdanie: trzeba rozmawiać, otwarcie mówić o tym co czujemy, co przeżywamy, z czym jest ciężko. i pokazanie dziecku gdzie leżą granice.

tak sobie myślę, że chciałabym stworzyć jakiś program, w którym udział byłby obowiązkowy. program obowiązywałby przyszłych rodziców. nie wiem - może coś w charakterze szkolenia. pokazanie młodym lub przyszłym matkom i ojcom jakie są etapy rozwoju dzieci, jak sobie radzić w trudnych sytuacjach, na co pozwalać dziecku czego zabraniać, jak stawiać granice.
coś z zakresu psychologii osobowości i rozwojowej.
wiecie, takie szkolenie które bardziej uświadomiłoby przyszłych rodziców , i które zmniejszyłoby niewiedzę na temat podstawowych praw psychologii i pedagogiki.
kto wie, może kiedyś uda się coś takiego wprowadzić smile
a co Wy myślicie na ten temat? co myślicie o moim pomyśle. ?
niewidzialna smile

#3 2008-01-25 17:22:41

ghi123
Nowy użytkownik

super pomysł ze szkoleniem, naprawdę. tylko obawiam się, że chodziliby ci, którzy wałsnie chcą być dobrymi rodzicami, zalieży im na tym i nie są przemocowi. A ci którzy sie nie nadają na rodziców (uważam, że takich jest całkiem sporo) na pewno nie przyjdą na takie szkolenie.

#4 2008-02-15 12:26:25

julpul8
Nowy użytkownik

a może wprowadzić takie obawiązkowe podstawy psychologii rodzinnej  w klasach ponadgimnazjalnych?
nie wiem jak dzisiaj.ale nam zrobiono przygotowanie do życia w rodzinie w wieku,gdzie wszyscy się rumienili i więcej złego ,niz dobrego z tego wyszło!!!!
am  w latach licealnych,kiedy to by się przydało,nikt już o tym nie mówił

#5 2008-03-30 12:31:59

admin
Administrator

Odnośnie inicjatywy pomagania rodzicom, żeby stawali się Dobrymi Rodzicami, poniżej wklejam informację nt. bezpłatnych warsztatów oraz konsultacji dla rodziców dzieci w wieku 0-3 lata. Serdecznie zapraszamy do korzystania z oferty Centrum Dziecka i Rodziny! smile

Bezpłatne konsultacje i warsztaty dla rodziców małych dzieci (w wieku 0-3 lata)

Fundacja Dzieci Niczyje prowadzi bezpłatne konsultacje i warsztaty dla rodziców małych dzieci w ramach programu Dobry Rodzic – Dobry Start.

Od marca 2008 roku w Centrum Dziecka i Rodziny Fundacji Dzieci Niczyje rodzice małych dzieci (w wieku 0-3 lat) mogą korzystać z:
•    konsultacji indywidualnych z psychologiem, położną, psychiatrą – zapisy na spotkania od poniedziałku do piątku w godz. 9.00-17.00, pod numerem tel. 022 616 16 69,
•    konsultacji telefonicznych dla rodziców – poniedziałek 11.30-16.30,
•    spotkań edukacyjnych (cykliczne 1-2 razy w miesiącu),
•    warsztatów umiejętności rodzicielskich – grupy ruszają od kwietnia (zapisy trwają, osoby zainteresowane prosimy o kontakt telefoniczny 022 616 16 69).

Planowane grupy warsztatowe, kierowane są do:
a.    matek z dziećmi do 1 r. ż (mamy przychodzą na zajęcia z dziećmi i dzieci pozostają pod opieką matek),
b.    matek z dziećmi powyżej 1 r.ż do 4 r. ż. (oddzielne zajęcia dla matek i dla dzieci),
c.    matek i ojców z dziećmi powyżej 1 r.ż do 4 r. ż. (oddzielne zajęcia dla rodziców i dla dzieci),
d.    matek z dziećmi powyżej 1 r.ż. do 4 r..ż. (mamy z dziećmi razem uczestniczą w zajęciach),
e.    nastolatek w ciąży.
Kwalifikacja do grup odbywać się będzie po wcześniejszej konsultacji z psychologiem pracującym w Centrum Dziecka i Rodziny.

Oferta skierowana jest do rodziców, którzy przeżywają trudności związane z opieką i wychowaniem małego dziecka, którzy nie potrafią odnaleźć się w roli rodzica, przeżywają różnego rodzaju problemy, które utrudniają im opiekę nad małym dzieckiem.

Centrum Dziecka i Rodziny, powołane przez Fundację Dzieci Niczyje, jest specjalistyczną placówką oferująca wsparcie dla rodziców dzieci w wieku 0-3 lat.

Aby skorzystać z oferty należy skontaktować się z Centrum Dziecka i Rodziny:

Fundacja Dzieci Niczyje
ul. Walecznych 59
03-926 Warszawa
tel. 22 616 16 69
e-mail: walecznych@fdn.pl

#6 2008-03-31 10:57:17

maras
Moderator
Od: Trójmiasto
Serwis