Forum portalu dzieckokrzywdzone.pl

Portal wiedzy o problemie krzywdzenia dzieci.

Nie jesteś zalogowany.

#1 2009-08-06 14:35:54

Aisza
Nowy użytkownik

Pomoc Rabka

Re: pomocWitam
Jestem tu nowa szukam informacji co moge zrobic jesli moj maz zneca sie nademna psychicznie i wyzywa mnie swiadkiem jest nasza 2 letnia corka.Chodze do psychologa ale ze nie mam zbyt duzo pieniedzy nie stac mnie na czestrze wizyty.Maz probuje mi wmawiac rozne rzeczy i mowi ze ja sobie cos uroilam.Jestesmy w nieformalnej separacji poniewaz od 3 lat maz co rusz ma nowa kochanke.Bylam na skraju zalamania i probowalam popelnic samobujstwo.Pomimo tego jakos nie umiem go nie kochac i chyba tu jest problem.Bo on wysmiewa sie z moich uczuc.Jestes w ciaglym stresie i nieraz co mnie bardzo boli nie radze sobie z tym i krzycze na coreczke po czym czuje sie jeszcze gozej.Juz uslyszalam tyle wulgaryzmow pod swoim adresem od meza bo mieszkamy razem.Na dole mieszkaja rodzice meza i sa po jego stronie.Nie mam sie gdzie wyprowadzic.A oni caly czas mnie wyganiaja.Nie mam tu wogule prywatnosci tesciowie wchodza do mojego pokoju jak do siebie grzebia w moich rzeczach.Oni sa glucho niemi i nie dam rady sie z nimi dogadac.Prosze poradzcie co mam zrobic.Czasami jest taki dzien ze nic mi sie nie chce nie mam czasu dla siebie maz nawet jak jest w domu nie zajmuje sie corka.Jak chce gdzies wyjsc sama to on szybko ucieka z domu,zeby nie siedziec z nia.A ja mam czasem dosc bycia mama.Ciagle chce mi sie plakac nic mnie nie cieszy,czasem mam dosc tego mojego zycia.Corka choruje jest na syropie uspokajajacym a ja jestem z tym wszystkim sama.Juz nie daje rady.Nie mam sil.Prosze pomozcie mi gdzie sie mam udac po jakas pomoc.PROSZE

#2 2009-08-11 22:54:37

maras
Moderator
Od: Trójmiasto
Serwis

Re: Pomoc Rabka

Witaj Aisza

Masz możliwośc skontaktowania się z Centrum Interwencji Kryzysowej tak uzyskasz informacje odnośnie grupy psycho edukacyjnej dla osób doznających przemocy.  Także masz możliwość skontaktowania się z dzielnicowym odnośnie opisanej powyższej  przez Ciebie sprawy.

Jak chesz mogę wyszukać  adresy instytucji pomocwych w miejscowości w której zamieszkujesz bądź w pobliżu.

Także zapraszam na forum Ogólnopolskiego Pogotowia Dla Ofiar Przemocy w Rodzinie "Niebieska Linia" IPZ
www.forum.niebieskalinia.pl

póki to tyle słowem wstępu

pozdrawiam

Porozumienie bez barier

#3 2010-01-18 00:05:12

a.w.e
Nowy użytkownik

Re: Pomoc Rabka

Witam.Minelo juz troche czasu odkad poprosila pani o pomoc i mam nadzieje,ze ja pani otrzymala.Mam nadzieje,ze nie mieszka juz pani z osobami pani niezyczliwymi.Jezeli w tej trudnej sytuacji rodzinnej uczestniczy tez dziecko,to najlepiej jak najszybciej zglosic sie po pomoc w miejsce pani zasugerowane.Dobrze jest nie prowokowac meza do klotni,zwlaszcza przy dziecku,ale tez nie wdawac sie w rozpoczeta klotnie przez meza.Dobrze jest odgrodzic, w doslownym tego slowa znaczeniu,dziecko od stresujacych Je wydarzen i ulokowac w bezpiecznym miejscu.Dziecko nie moze byc poddawane dlugotrwalemu stresowi.Potrzebne jest tez w takiej sytuacji dosc ograniczone zaufanie do meza,a takze do rodziny meza.Pozostawienie coreczki pod opieka osob pani niezyczliwych i przede wszystkim wykazujacych niechec do zajmowania sie dzieckiem byloby nierozsadne.Odpowiedzialnosc za dziecko jest najwazniejsza.Zaspokajamy potrzeby dziecka w podstawowych kwestiach typowo fizjologicznych,ale zaniedbujemy emocjonalnie,uczuciowo.Dziecko na pewno mialoby wieksze poczucie bezpieczenstwa,gdyby wiedzialo ze mama i tata sa ostoja spokoju przynajmniej w Jego towarzystwie i wykazuja chec opieki nad Nim, bez wzgledu na relacje wzajemne.Zdaje sobie sprawe z tego,ze milosc jest slepa.Wybacza najgorsze slowa i czyny.Mysle jednak,ze sa sprawy ktore powinny sklonic pania do naprawde glebokich przemyslen.Dlaczego maz wysmiewa pani uczucia?Dlaczego nie chce opiekowac sie coreczka i odciazac pania w obowiazkach?To podstawowe sprawy.I prosze starac sie wyciszyc zle emocje w trosce o Siebie i przede wszystkim o Coreczke.Jezeli pani bedzie spokojna,cierpliwa i wyrozumiala dla coreczki Ona odplaci pani tym samym : ) Pozdrawiam i zycze powodzenia : )

Stopka forum